Apartmanlarda Otopark Kullanımı

Apartmanlarda Otopark Kullanımı Kuralları

Apartmanlarda otopark kullanımı nasıl olmalı sorusu bina, site ve apartman yönetimi ile ilgili en merak edilen sorulardan biridir. Bu ortak kullanım alanının hak sahipleri arasında ayrım yapmadan pay edilmesinde iki farklı yöntem uygulanabiliyor. Kişisel otopark alanının belirlenmesinde özel Kat Mülkiyeti Kanunu kuralları ya da yönetim kurulu ortak kararları uygulanabilir.

Apartmanlarda Otopark Kullanımı Kuralları

Ortak kullanım alanlarından birisi olan otoparkların daire sahiplerine pay edilmesinde izlenecek olan yöntemler, daire sayısı ve araba otopark alanına göre değişir. Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre bir bina ya da sitede yer alan daire sayısı ile otopark araba alanı eşit ise, her bir kata bir arabalık otopark alanı pay edilmelidir. Eğer daire sayısı ile otoparktaki araba alanı sayısı eşit değilse, kişisel otopark alanı için site ya da bina yönetim kurulu ortak kararına başvurulması gerekir.
Site ya da binada otopark alanı sayısı daire sayısından büyük ise; ilk olarak her bir daireye bir arabalık otopark alanı verilir. Daha sonra arta kalan fazla alan için belirli periyotlar ile belirli dairelere kullanım hakkı verilir. Örneğin; fazla olan 4 arabalık otopark alanını 3 aylık periyotlar şeklinde kullanım hakkı verilebilir. Bu kullanım haklarının sırası için kura çekilebilir ve alınan kararlar site yönetimi belgelerine geçirilmelidir.

Site ya da binada otopark alanı sayısı daire sayısından daha az ise; yönetim kurulu ortak kararına başvurulması gerekir. Araçlar eğer otopark dışında güvende olmayacak şekilde bir alandaysa site açıkta kalan araçlar için yönetim kurulunun bütçe ayırması gerekir. Bu bütçe ile açıkta kalan araçların yakında bulunan güvenli bir otoparka park edilmesi sağlanır. Başka otoparka park edilmesi gereken araçlar için kura çekimi yapılabilir. Bu kuradaki araçların sırası yönetim belgelerine geçirilmelidir.

Bazı özel durumlarda otopark kullanımı ile ilgili farklı kararlar alınabilir. Bu kararlarda site yönetiminin ortak düşüncelerine göre hareket edilir. Kimi site ya da binalarda dönemsel konaklama söz konusu olabilir. Bu tür özel bina ve dairelerin otopark alanı belirlenmesinde dönemsel konaklamalar göz önüne alınabilir. Bu konuya örnek olarak yazlık alanlardaki daireleri verilebilir. Bu daireler genelde havaların sıcak olduğu dönemlerde daha fazla kullanılır. Ortak kullanım alanlarının hak sahiplerine pay edilmesinde bu dönemlere göre bir ayarlama yapılabilir.

Sosyal Medya 'da Paylaş


Benzer Yazılar