Apartmanda Hayvan Beslemek Yasak Mı?

Ev ya da site içinde evcil bir hayvan beslemek isteyenler, sahipleri olacakları sevimli canlının tüm ihtiyaçlarını ve bakımını üstlenmek kuralına uyarak besleme hakkına sahiptir. Hayvanları Koruma Kanunu'na göre müstakil evler, apartman daireleri ve site içerisinde, ev ve süs hayvanları beslenebilir. Evde beslenebilecek ev ve süs hayvanları yasaklı olmayan tüm hayvan türleri, akvaryumda beslenebilen tüm deniz canlıları, kafeste yaşamını sürdürebilen tüm kuş türleri, küçük kemirgenler ve kedi türleri olarak sayılabilir.

Apartmanda Hayvan Beslemek Yasak Mı?

Apartman ya da bina içerisinde evcil ve süs hayvanı beslemek kanunlar ile serbest bırakılmıştır. Ancak bazı site ya da apartman yönetiminin ortak kararı ile hayvan beslenmesine ilişkin yasak konulabilir. Evcil bir hayvan beslemek için satın almadan önce daire sakinlerinin yönetmelik kurallarında hayvan beslenmesine ait kurallara göz atması gerekir. Eğer "Evcil hayvan beslenemez" "Çiftlik hayvanı beslenemez" ya da sadece "Hayvan beslenemez." ifadesi yer alıyorsa daire sakinlerinin evlerinde hayvan beslememeleri gerekir. Bazı apartman ve site yönetmeliklerinde hayvan beslenmesi ile ilgili bilgilere yer verilmez. Bu durumda apartmanda evcil hayvan beslenmesi mümkündür.

Apartman ya da siteye yeni taşınan ve daha önceden evinde evcil hayvanı buluna daire sakinleri, eğer hayvan beslenmemesi yönünde bir karar varsa buna itiraz edebilir ve yeniden oylama isteyebilir. Tüm daire sahiplerinin oylamaya katılması ile yeniden evcil hayvan beslenmesi ya da beslenmemesi yönünde karar alınıp yönetmelik değiştirilebilir. Yapılan oylama sonrasında hayvan beslenmemesi yönünde bir karar çıktığında evcil hayvanı olan daire sahibi ya evcil hayvanını uzaklaştırmak ya da kendisi başka bir eve taşınmak zorundadır. Aksi halde şikâyet durumunda dairenin boşaltılması ya da sadece hayvanın daireden tahliyesi resmi olarak istenebilir.

Apartmanda hayvan beslemek ile ilgili en sık yaşanan örnek bu canlıların çıkardığı seslerden rahatsız olunmasıdır. Özellikle de köpek beslenen apartmanlarda bu tür şikayetlerle daha fazla karşılaşılır. Komşusunun evde beslediği köpeğin sesinden şikayetçi olan birisi Çevre İl Müdürlüğü'ne şikâyette bulunabilir. Bu şikâyetin ilk değerlendirmesi için diğer apartman sakinlerinin de aynı durumdan şikayetçi olup olmadığına bakılır. Eğer diğer apartman sakinlerinin de geneli durumdan rahatsız ise çıkan ses ile ilgili araştırmalara başlanabilir. Bu araştırmalar için şikayetçinin evinden desibel ölçümü yapılır. Sesin rahatsız ediciliğinin kanıtlanması için belirli bir desibelin üzerinde ve sürekli olması gerekir. Ölçümlerin sonunda sesin rahatsızlık verdiği konusunda karar alındığında evcil hayvanın evden tahliyesine de karar verilir. Bu tür bir durumda ses ölçümü yapılmadan hiçbir uygulama yapılmasına izin vermeyin ve ses ölçümü talebinde bulunun.

Sosyal Medya 'da Paylaş


Benzer Yazılar