Posta Tebligat

Kat Maliklerine Yurt Dışı Tebligat

Site ve bina yönetimi ile ilgili sıklıkla karşılaşılan sorunların arasında yurt dışındaki kat maliklerine tebligat durumu gelir. Hukuki bir işlem için yurt dışında bulunan kat maliklerine tebligat gönderilip gönderilmeyeceği ya da bu tebligatın ne şekilde gönderilmesi gerektiği konusunda kesin bilgilere yer verilmemiştir. Bunun için tebligat gönderilmesi gereken durumlarda yurt dışındaki daire sahipleri konusunda sorun yaşanmaktadır.

Kat Maliklerine Yurt Dışı Tebligat

Tebligat ile ilgili işlemler Türk Hukuku'nda geçerli olan bir düzenleme olan 7201 sayılı Tebligat Kanunu çerçevesinde yürütülüyor. Bu kanunun ilk maddesine göre tebligat yapması içinde bulunan kurum ve kuruluşlar şu şekilde belirtilmiştir...

⦁ 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I) sayılı cetvelde yer alan genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri,
⦁ (II) sayılı  ve cetvelde yer alan özel bütçeli idareler,
⦁ (III) sayılı cetvelde yer alan düzenleyici ve denetleyici kurumlar,
⦁ (IV) sayılı cetvelde yer alan sosyal güvenlik kurumları ile vakıf yükseköğretim kurumları,
⦁ Kazaî merciler,
⦁ İl özel idareleri, belediyeler, köy hükmî şahsiyetleri,
⦁ Barolar ve noterler

Yukarıdaki kurum ve kuruluşlar arasında site yönetimi ya da bina yönetimine ilişkin bir madde bulunmamaktadır. Kanun maddesinde bulunan kurum ve kuruluşlara tebligat Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü ya da memur aracılığı ile yapılır.

Site ya da apartman yönetimleri tüzel kişilikler olduğu için kanun kapsamında sayılmamıştır. Ancak gerekli durumlarda yurt dışındaki kat maliklerine tebligat yapılabilir.

Site ya da bina sahiplerine tebligat yapmak için kanun kapsamındaki kurumlardan faydalanılır. Bu şekilde tebligat kanun kapsamında yer alan kurumdaki işleyişe göre yapılır. Noter, PTT, konsolosluk gibi kurumlar ile yapılır. Yurt dışında bulunan kat maliklerine ise o ülkenin resmî kurumları aracılığı ile ilgili tebligat bildirimi yapılabilir. Bu konuda işlenecek yol ve kullanılacak olan kurumlar tebligat yapılacak olan ülkeye göre değişiklik gösterebilir. Yönetici ya da yönetim kurulu konu ile ilgili izlenecek en doğru ve en kısa yolu benzer şekilde yapılan uygulamaları örnek alarak da yapabilir. Bu konuda diğer apartman ya da site yöneticilerinden yardım alınabilir ya da hukuki olarak yetkili makamlarda çalışan kişilerden destek alınabilir.

Sosyal Medya 'da Paylaş


Benzer Yazılar