Kat Maliki ile Kiracı

Borçlar Kanununa Göre Kat Maliki ile Kiracının Yükümlülükleri

Taşınmaz bir mülkü kiralayan ile kiracının birbirlerine karşı bazı sorumlulukları vardır. Bu sorumluluklar 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu ile düzenlenmektedir. Borçlar Kanunu’na Göre Kat Maliki ile Kiracının Yükümlülükleri ayrı maddeler halinde ele alınmıştır. Şimdi bu maddeleri kısaca ele alalım.

Borçlar Kanunu'na Göre Kiraya Verenin Kiralayana Karşı Yükümlülükleri

Borçlar Kanunu'na göre mülk sahibinin kiracıya karşı sorumlulukları ilgili kanunun 301, 302, 303, 308 ve 346. Maddeleri ile belirtilmiştir.

Madde-301: Kiraya verenin en temel yükümlülüğü, gayrimenkulün kira sözleşmesi boyunca kiraya verildiği gibi (kullanımdan dolayı yıpranmalar hariç) kalmasını sağlamaktır.

Madde-301: Sigorta, vergi vb. kiralanan ile alakalı ödemeleri kira sözleşmesinde aksi kararlaştırılmadıkça kiraya veren ödemek zorundadır.

Madde-303: Kullanımla alakalı olmak şartı ile öngörülen veya öngörülemeyen tüm yan giderleri kiraya veren karşılamak ile yükümlüdür.

Madde-308: Kiralananın herhangi bir kusurunun ortaya çıkması ve bu kusurdan dolayı kiracının zarar görmesi durumda kiraya veren zararı karşılamak ile yükümlüdür.

Madde-346: Kira bedelinin geç ödenmesi durumda herhangi bir cezai koşul içeren bir anlaşma yapılamaz.

Borçlar Kanunu'na Göre Kiracının Mülk Sahibine Karşı Yükümlülükleri

Aynı kanunun 313, 314, 315 ve 341. Maddelerinde ise kiracının mülk sahibine karşı sorumlulukları belirtilmiştir.

Madde-313: Kiracının en temel yükümlülüğü kirasını ödemektir.

Madde-314: Kira sözleşmesinden kira ödeme tarihi belirtilmedi ise veya gayrimenkulün bulunduğu bölgede genel bir uygulama yoksa kira her ayın sonunda ödenir.

Madde-315: Kiracı kira bedelini veya ödemekle yükümlü olduğu diğer giderleri ödemediği durumda kiraya veren kira sözleşmesinin feshedebilir.

Kiracı, kiralanan üzerinde yapacağı değişikliklerde kiraya verenden yazılı izin almak zorundadır.

Madde-341: Kiracı evi nasıl teslim aldıysa o şekilde teslim etmek zorundadır. Ancak kullanımdan dolayı meydana gelen eksilmeler ve yıpranmalardan sorumlu değildir.

Yukarıdaki kanun maddelerinde mülk sahiplerinin de kiracılarının da hakları koruma altına alınmıştır. Hem kiracılar hem de mülk sahipleri bu kurallara uygun şekilde davrandıklarında herhangi bir sorun çıkmamaktadır.

Borçlar Kanunu ile belirlenen kuralların dışında özel kurallar ya da istekler kiracı ile mülk sahibi arasında yapılan kira sözleşmesinde belirtilmelidir. Bu sözleşme her iki taraf için de senet niteliğindedir ve tarafların mutlaka buradaki kurallara da uyması gerekir.

Sosyal Medya 'da Paylaş


Benzer Yazılar