Enerji Kimlik Belgesi

Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

Enerji kimlik belgesi, binaların enerji israfını önlemek ve mevcut enerji kaynağı kullanımını en verimli hale getirmek amacı ile binaların enerji sınıflandırılmasının yapıldığı belgelerdir. Eski, yeni ve yapımı henüz tamamlanmamış tüm binalar için enerji kimlik belgesi alınması gerekir.

Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

Günümüzde binalar da tıpkı beyaz eşyalardaki enerji sınıflandırması gibi sınıflandırmaya sahiptir. Bina enerji sınıflandırması A'dan G'ye şeklinde yapılır. Bu sınıflandırmalarda A seviyesi en verimli seviye, G seviyesi ise en düşük verimli seviye olarak sınıflandırmada yer alır. Binaların enerji sınıfının yazdığı belgeye enerji kimlik belgesi adı verilir. Enerji kimlik belgesinde binanın bir adet görüntüsü ya da planı da yer alır. Bu görüntünün dışında; bina hakkında genel bilgiler, enerji tüketim sınıfı, CO2 salınım sınıfı, yenilenebilir enerji oranı, ısıtma enerjisi tüketim sınıfı, soğutma enerjisi tüketim sınıfı, aydınlatma enerjisi tüketim sınıfı, sıhhi sıcak su enerjisi tüketim sınıfı, havalandırma enerjisi tüketim sınıfı ve belgeyi düzenleyen EKB uzmanı ile ilgili bilgilere yer veriliyor.

Enerji Kimlik Belgesi düzenlemek için yetkisi olan kişilere EKB uzmanı adı verilir. Meslek odaları tarafından verilen SMM belgesine sahip olan mimar, mühendisler ya da bu tür yetkiye sahip kişileri bünyesinde barındıran tüzel kişiler tarafından yeni binalara EKB verilebilir. Mevcut binalara ise bu belgeyi verme yetkisi bünyesinde EKB verebilecek özellikte mühendis ve mimar bulunan  Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimlilik Danışmanlık (EVD) Şirketleri tarafından verilebilir.

Enerji Kimlik Belgesi Zorunluluğu Var Mıdır?

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nde enerji kimlik belgesine yönelik bilgilere yer verilmiştir. Bu bilgilere göre 01 Ocak 2011 tarihinden önce yapı ruhsatı alan binalar mevcut bina, bu tarihten sonra yapı ruhsatı alan binalar ise yeni bina olarak değerlendirilmektedir. Yeni binaların inşa aşamasında yapı kullanma izin belgesi alınırken ilgili belediyeye enerji kimlik belgesinin sunulması gerekir. Mevcut olan binalar ile ilgili EKB belgesinin ise Enerji Verimliliği Kanunu yayım tarihinden en geç 10 sene sonra alınması gerekir. Bu da yapım aşamasında olan ya da mevcut binaların en geç 2 Mayıs 2017 tarihine kadar enerji kimlik belgesi alma zorunluluğu olması anlamına gelmektedir.

Sosyal Medya 'da Paylaş


Benzer Yazılar