Apartman Yönetici

Apartman Yöneticileri için Kısa Kısa Hatırlatmalar

Apartman ya da bina yönetiminde görevli olan yöneticiler, genel düzen ve daire sakinleri arasında uyumu sağlamak zorundadır. Apartman yönetimi sırasında bu yöneticilerin akıllarında bulunması gereken bazı önemli kurallar vardır. Bu önemli kuralları apartman yöneticileri için kısa kısa hatırlatmalar şeklinde sıraladık.

Apartman Yöneticileri için Kısa Kısa Hatırlatmalar

⦁ Apartman ya da bina yönetiminde genel giderlere katılma payının ödenmesi sırasında gecikme tazminatı aylık %5 üzerinden hesaplanır.
⦁ Daire sahiplerinin katılımı ile gerçekleştirilen genel apartman toplantısının birincisi ile ikincisi arasında en az 7 günlük zaman dilimi olmalıdır. En geç ise 15 gün içinde ikinci genel toplantının yapılması gerekir.
⦁ Yapılan apartman toplantılarında kat maliklerinin çoğunluğunun sağlanmasına dikkat edilmesi gerekir. Yeterli sayı sağlanmadığında toplantının ertelenmesi gerekir. Bu ertelenme süresi 15 gün sonrasındaki bir tarih olmalıdır.

⦁ Toplantılara katılamayan daire sahipleri, diğer daire sahiplerine oy kullanması için vekalet verebilir. Ancak bunu yaparken de belirli sınırların olduğu unutulmamalı. Bu sınır Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, 40 dairenin altındaki yerlerde bir kişi için en çok iki kişiye vekalet hakkı şeklindedir. 40 daireden daha fazla olan binalarda ise bir kişi oy sayısının yüzde 5'lik kısmını etkileyecek şekilde vekil tayin edilemez.

⦁ Yönetim planında herhangi bir değişiklik yapılması için oy çokluk oranının en az 4/5 şeklinde olması gerekir.

⦁ Apartman ya da binaların ortak kullanım alanlarının kiraya verilmesi, kat maliklerinin oyları ile sağlanabilir. Bunun dışında bir kiralama söz konusu değildir.

⦁ Apartman ya da yönetilen site ile ilgili alınan ortak kararlar mutlaka belgelendirilmelidir. Hazırlanan belgeler resmi olarak notere onaylatılmak zorundadır.

⦁ Kapıcı ya da bina görevlisinin aylık ödenen ücretinin aksatılmaması gerekir. Kat maliklerinden aidat ödemeyenler olsa bile yönetici her şekilde kapıcının maaşını vermek zorunda. Yine kapıcı ile ilgili bazı kararlarda yöneticinin imzası gereklidir.

⦁ Yönetim kurulu toplantıları her yıl Ocak ayında yapılır. Eğer bu ayda kat malikleri ile ilgili bir sıkıntı varsa yönetim belgesinde belirtilen tarihlerde toplantıların yapılması gerekir.

⦁ Toplantılar için vekalet veren kat malikleri, alınan kararlardan haberdar edilmelidir. Alınan kararlar ile yenilenen yönetim planının herkese açık şekilde bir yerde bulundurulması gerekir.

Sosyal Medya 'da Paylaş


Benzer Yazılar