İşletme Projesi

İşletme Projesi (Tebliği) ve Önemi ?

Site ve bina yönetimlerinin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için işletme projesi hazırlanır. Bu proje, yönetici tarafından hazırlanır. Sitenin yönetiminden sorumlu olan kişi ya da kişilerin hazırladığı işletme projesi, bütçe ile ilgilidir. Sitenin maddi ihtiyaçlarının sorunsuz karşılanması için işletme projesinin kontrol edilmesi gerekir.

İşletme Projesi (Bütçe) Tebliği ve Önemi

Siteler için işletme projesi yani bütçe belirli kurallara göre hazırlanır. Bu kurallar, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 37. maddesinde açık şekilde belirtilmiştir. Eğer daire sahipleri tarafından belirlenen bir bütçe yoksa yönetici bu kanunda yer alan maddelere göre işletme projesini hazırlamalıdır.

Kanunun 37. maddesine göre yönetici site ya da apartman giderlerini belirlerken, sitenin bir senelik yönetimi için gerekli olabilecek tahmini gelir ve gider tutarları göz önüne alması gerekir. Bu gelir ve giderleri tahmini olarak hesapladıktan sonra tüm giderler için her bir kat malikinden eşit olacak şekilde alınacak aidat belirlenir. Yönetici belirlediği bu aidatı açık bir şekilde işletme projesinde belirtmelidir. Her sitenin ihtiyaçları ve giderleri farklı olduğundan ödenecek olan aidatlarda da değişiklik söz konusudur.
İşletme projesi hazırlandıktan sonra taslak olarak bütün kat maliklerine ulaştırılmalıdır. Bu ulaştırma sırasında yöneticiler örnek projeyi elden verebilir ya da resmî kurumlar aracılığı ile taahhütlü mektup şeklinde bildirimi yapılabilir. Kat malikleri ellerine ulaşan bu bütçeye 7 gün içinde itiraz etme hakkına sahiptir. Bu süre içinde çok sayıda itiraz söz konusu ise yeni bir işletme projesi hazırlanması gerekebilir. Yeniden hazırlanan site bütçesi için de yeniden bildirim yapılması ve itiraz hakkı söz konusudur.
İtiraz süresi dolduktan sonra işletme projeleri kesinleşen proje kapsamına girer. Bu da her bir daire sahibinin bu projede yer alan maddelere uymak zorunda olduğu anlamına gelir. Eğer kat maliklerinden herhangi birisi bu maddelere uymaz, zamanında ya da belirtilen miktarda aidatını ödemezse resmi olarak itiraz edilebilir ve konu hakkında hukuki işlemlere başlanabilir. Kesinlik kazanan işletme projeleri ya da kat malikleri kurulunun işletme giderleri ile ilgili kararları, İcra ve İflas Kanunu’nun 68. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen belgelerden sayılır. Ödenmeme halinde de bu kanuna göre işlemler başlatılır.

Sosyal Medya 'da Paylaş


Benzer Yazılar