İşyeri İzin

Sitelerde hangi iş yerlerine izin verilir?

Site ya da apartmanlarda ister kiracı olarak bulunulsun, isterse de mülkün asıl sahibi olsun belirli kurallar ile ikamet etmek zorundadır. Bu kurallara uyulmaması yani yasak olan bir şeyin site ya da binada yapılması, cezai işlem uygulamalarına kadar ilerlemektedir. Site yönetim kurulu tarafından yasak olarak belirtilen işlere en yaygın örnek, normal dairelerin iş yeri olarak kullanılması durumudur.

Sitelerde Yasak İşler ve Örnek Yargı Kararları

Apartman ya da bir site alt katlarında genelde özel olarak iş yerlerine yer verilir. Bu iş yerleri binanın yapım aşamasında özel olarak plana dahil edilir. Binanın tamamlanmasından sonra iş yeri olarak kullanılabilir. Bazı site ya da binalarda ise normal dairelerin iş yeri olarak kullanılması söz konusu olabilir. Bu tür iş yerlerinin faaliyete geçirilmesinden önce konu ile ilgili site yönetim kurulu kararlarına göz atılması gerekir. Site yönetim planında dairelerin iş yeri olarak kullanılmamasına ilişkin bir madde var ise bunun dikkate alınması ve iş yeri olarak faaliyet gösterilmesi gerekir. Bazı site yönetimlerinde iş yeri olarak kullanılacak yerin faaliyetlerine göre izin verilebilir. Eğer iş yeri diğer kat maliklerinin rahatsızlığına neden olmayacak tarz bir yerse izin verilmesi mümkündür.
Site yönetiminin yasak olarak gördüğü bu işlerle ilgili yargıya yansıyan bir örnek ve alınan kararı paylaşarak konu hakkında daha pekiştirici bilgiler vermek istiyoruz.
Örnek Yargı Kararı (1): Kat Mülkiyeti Yasası'nın 24.maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca tapuda mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümün iş yeri olarak kullanılabilmesi için bu konuda ana taşınmazdaki tüm kat maliklerinin oy birliğiyle karar vermeleri gerekir.
Tapuda mesken nitelikli olarak kayıtlı bulunan bağımsız bölüm Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Yurt Müdürlüğü'nce kiralanmış ve çocuk yuvası ( çocuk evi ) olarak kullanılmaktadır. Mesken nitelikli bağımsız bölümün çocuk yurdu (çocuk evi) olarak kullanılması hukuka uygundur.
Örnek Yargı Kararı (2): Mahkemece tapuda mesken olarak kayıtlı bulunan bağımsız bölümlerin işyeri olarak kullanılmasını kesin şekilde yasaklayan, bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmünde olan yönetim planının 2. maddesinin son cümlesinin amir hükmü uyarınca davanın kabulü yolunda hüküm kurulması gerekirken yazılı gerekçe ile reddi doğru görülmemiştir.

Sosyal Medya 'da Paylaş


Benzer Yazılar