Bina görevlisi kapıcı

Bina Görevlisi (Kapıcı) Hakları ve Bilinmesi Gerekenler

Bir apartman ya da binanın genel temizlği ve bazı hafif bakımı ile ilgili ihtiyaçları karşılamak için hizmet veren çalışan bina görevlisi olarak adlandırılır. Eski dönemlerde kapıcı olarak da adlandırılan bu kişilerin hizmetleri karşılığında alması gereken hakları vardır. Bina görevlisine tanınan haklar ve bu hakların kullanımı site ya da apartman yöneticisi tarafından sağlanır. Genel olarak kapıcıların hakları ise özle kanunlar ile koruma altına alınmıştır.

Bina Görevlisi (Kapıcı) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bina görevlisinin hakları ve bu hakların kullanımı ile ilgili merak edilenleri soru cevap şeklinde sıraladık.

*Bina görevlisi hastalanırsa vizite kağıdını kim verir?

-Bina görevlisi hastalandığında sağlık kurumuna gitmek için vizite kağıdını apartman yöneticisinden alması gerekir.

*Bina görevlisi ne zaman emekli olur?

-Bina görevlilerinin emekli olması için SGK 'nın ilgili kanundaki madde şartlarını yerine getirmesi gerekir.

*Bina görevlisinin ücreti nereden ödenir?

-Bina görevlisinin ücretinin ödenmesi, apartman sakinlerinlerinden toplanan aidatlar ile sağlanır. Apartman aidatları zamanında ya da yeterli kadar toplanmasa dahi kapıcının maaşı tam olarak ödenmek zorundadır. Bu konuda yöneticinin ödeme yapma zorunluluğu vardır.

*Bina görevlisini ne kadar çalıştırılabilir?

-Bir bina görevlisi haftada en fazla 45 saat çalıştırılabilir. Bu süre haftanın 6 günü çalışan kapıcılar için günlük 7,5 saat çalışma anlamına gelir. Haftanın 5 günü çalışıp cumartesi günü de tatil yapan kapıcıların ise çalışma saatleri her güne eşit şekilde yayılmalıdır.

*Bina görevlisi fazla çalıştırılabilir mi?

-Mesai ücreti vermek şartı ile kapıcıların daha fazla iş süresi çalıştırılabilir. Ancak fazla çalışma süresinin günde 3 saati geçmemesi ve 1 yıl içindeki fazla çalışma süresinin 90 iş gününden fazla olmaması gerekir.

*Bina görevlisi fazla çalışma ücreti nasıl olmalı?

-Her bir fazla saat çalışma, normal çalışma ücretinin saate bölünmesinden elde edilen rakamın yüzde ellisinden az olmamak kaydı ile ücretlendirme yapılabilir.

*Bina görevlisinin ara dinlenmesi zorunlu mudur?

-Evet. Bina görevlilerinin ara dinlenmesi gereklidir. 1 saatten az işlerde ara dinlenmes süresi 15 dakika, 1 saat 7,5 saat arası işlerde ara dinlenmesi yarım saat, 7,5 saatten fazla işlerde ise dinlenme süresi 1 saattir.

*Bina görevlisinin yıllık ücretli izin hakkı var mıdır? Varsa süresi ne kadardır?

-Bina görevlilerinin de çalışma süresi bir yılı geçtikten sonra yıllık ücretli izin hakları doğar. Bu yıllık ücretli izin hakları, çalışma sürelerine göre belirlenir. Çalışma süresi 1 yıldan 5 yıla kadar olanlara yılda 12 gün, 5 yıldan fazla ve 15 yıldan az olanlara yılda 18 gün, 15 yıl ve daha fazla olanlara yılda 24 gün izin verilir.

Sosyal Medya 'da Paylaş


Benzer Yazılar