Temizlik Personeli Kapıcı

Kapıcıya Ödenen Kıdem Tazminatında Bilinmesi Gerekenler

Bina görevlisi ya da kapıcı olarak adlandırılan apartman çalışanları, diğer işçi sınıfında çalışanlar gibi bazı özel haklara sahiptir. Bina görevlilerinin haklarını koruma altına alan bu haklar, 4857 sayılı İş Kanunu' na göre belirlenip uygulanmaktadır. Kapıcıların bu iş kanununa göre sahip olduğu haklardan birisi de kıdem tazminatıdır. İşçinin işten çıkarıldığında ödenen bu tazminat, kapıcılar için de geçerlidir. Kapıcılar için geçerli olan bu kıdem tazminatı, diğer hakları gibi apartman ya da site yönetimini ilgilendirir. Bunun için yönetimde görev alan yöneticilerin kapıcıya ödenen kıdem tazminatı hakkında mutlaka bilmesi gereken maddeler söz konusudur.

Kapıcıya Ödenen Kıdem Tazminatında Bilinmesi Gerekenler

Kapıcı ya da bina görevlisinin işine son verilmesi sonrasında ödenen kıdem tazminatı, bina görevlisinin kendisi kadar yöneticiyi de ilgilendirir. Hem yönetici hem de kapıcının kıdem tazminatı ile ilgili bilmesi gerekenlerden bazıları şu şekildedir.

⦁ Bina görevlisi ya da kapıcının işten çıkarken tazminat alabilmesi için işe başladığında yönetim ile iş sözleşmesi yapmış olması gerekir.
⦁ İşine son verilen kapıcının alması gereken kıdem tazminatı çalıştığı süreye göre hesaplanır.
⦁ Bina görevlisinin işine son verirken kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işe son verilmesi görevlinin kıdem tazminatı almasını sağlar.
⦁ Bina görevlisi kanunlara göre emekli olursa tazminatını alabilir.
⦁ Kapıcının askere gitmesi durumunda kıdem tazminatı alması mümkündür.
⦁ Kapıcı olarak görev yapan çalışanın ölümü üzerine kıdem tazminatı verilebilir.
⦁ Bina görevlisinin bayan olması halinde evlenince 1 yıl içinde işten ayrılması durumunda kıdem tazminatı alma hakkı vardır.

Kapıcıların kıdem tazminatı haklarından tüm kat malikleri sorumludur. İşten ayrılmak isteyen ya da işine son verilen bina görevlisinin alması gereken tazminat hesaplandıktan sonra kat maliklerinin sayısına bölümü yapılır. Ortaya çıkan sonuç bina görevlisine ödenmesi gereken ücretin daire başına düşen kısmıdır. Bu ücretin ödenmesinde aksi belirtilmediği sürece o sırada daire içinde bulunan kişiler sorumludur.

Kapıcı ya da bina görevlilerinin kıdem tazminatı gibi diğer hakları da aynı iş kanuna göre belirlenir. Bu kanuna göre bina görevlilerinin izinleri, fazla mesai süreleri, ücretleri, hasta olduklarında rapor kullanma hakları vardır. Senelik izinlerin belirlenmesi ve kullanılmasında da 4857 sayılı İş Kanunu'na göre uygulama yapılmaktadır.

Sosyal Medya 'da Paylaş


Benzer Yazılar