Daire Satın Alırken  Dikkat

Daire Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli ?

Yeni bir daire satın almak demek, yeni bir yaşam alanına sahip olmak anlamına gelmektedir. Bunun için daire satın almadan önce detaylı bir ön araştırma yapılması gerekir. Bu ön araştırmanın sonunda elde edilen bilgilere göre daire satın alımı gerçekleştirilebilir. Daire satın alırken nelere dikkat edilmeli merak edenler için kısaca dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir.

Daire Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Yeni bir daire satın alırken ilk olarak dikkat edilmesi gereken husus, tapu niteliğidir. Satın alınmak istenen daire kat mülkiyetli mi, kat irtifaklı mı, toprak tapulu mu yoksa kooperatif devirli mi, bu konuda araştırmalar yapılmalıdır. Tapunun bir adet fotokopisi alınarak tapu dairesinden daire üzerinde her hangi bir şerh olup olmadığının kontrolü yapılmalıdır. Eğer bir şerh durumu var ise satış öncesinde ya da satış sırasında kaldırılabilir mi, kaldırılmaz mı araştırılması gerekir.

Satın alınması planlanan dairenin her hangi bir borcu olup olmadığının araştırılması da daire satın alımı sırasında önemlidir. Bu borçlar arasında su, elektrik, doğal gaz ya da yönetim ile ilgili aidatlar ilk sıralarda yer alıyor. Daireyi satın almadan önce bu borçlar hakkında araştırma yapılması ve borç varsa ödenip daha sonra satış işleminin gerçekleştirilmesi gereklidir. Aksi halde satın alınan daire ile birlikte borçlardan da yeni daire sahibi sorumlu olacaktır.

Yeni bir daire satın alırken tapu işlemleri sırasında mutlaka daireye ödediğiniz gerçek tutarı belirtmeniz gerekir. Zaman zaman bu konuda farklı yönlendirmeler yapılsa da ilerleyen dönemlerde dairenin gerçek alış fiyatının ortaya çıkması ve bu nedenle ayrıca fazladan ödeme yapılması söz konusu olabilir. İşte bu sebepten dolayı mutlaka kendi ödediğiniz miktar üzerinden işlem yapılmasını sağlamanız gerekir.

Daire satın alırken dikkat edilmesi gerekenler kadar satın alma ya da satma işleminden sonraki süreçte önemlidir. Hem alıcı hem de satıcılar yeni bir daire alışverişi sonrasında 3 ay içinde dairenin bağlı olduğu belediyenin hesap işlerine giderek satın alma ya da satma konusunda beyanda bulunmalıdır. Aksi halde her iki taraf için de cezai işlem uygulanması söz konusu olabilir.

Sosyal Medya 'da Paylaş


Benzer Yazılar