Apartman Bakım

Onarım ön izleme belgesi

Onarım ön izleme belgesi, binaların bakım ve onarımları ile ilgili bir belge türüdür. Bu belge binalarda yapılması planlanan tadilat ve tamiratlara ön izin verildiğine dair belgedir. Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ya da Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilir. Belgede yapılması planan tamirat ve tadilatlar ile ilgili izlenmesi gereken yollar ile uygulamalar hakkındaki izinler belirtilir. 

Onarım Önizleme Belgesi ve Onarım Uygunluk Belgesi

Onarım önizleme belgesi, tamirat ve tadilat öncesinde yetkili kuruluşlar tarafından verilir. Çalışmalar sırasında verilen belgede yer alan bilgilerin dışında daha kapsamlı bir onarım ya da bakım yapılması gerektiğinde mevcut çalışma durdurulur. Daha kapsamlı çalışmalar için izin alınacak olan yetkili kurumlara başvurulur. Başvurunun değerlendirilmesi ve ekstra izinlerin alınmasından sonra onarım ve bakım çalışmalarına devam edilir. Onarım ön izin belgesi kapsamında onarım ve tamiratın bitiminden sonra ilgili kurum tarafından bazı incelemeler yapılır. Bu incelemelerde tadilat ve tamiratların onarım ön izin belgesine uygun tamamlandığına dair incelemelere yer verilir. İncelemeler sonunda verilen olumlu karar sonunda onarım uygunluk belgesi düzenlenir.

Onarım ön izin belgesi ve onarım uygunluk belgesi KUDEB adı verilen bir kuruluş tarafından düzenlenir. KUBED, belediyeler bünyesinde kurulan Uygulama ve Denetim Büroları'nın kısa ifadesidir. Bu büroların amacı, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarıyla ilgili işlemleri ve uygulamaları yürütmek, denetimlerini yapmaktır. Bu denetimler ve ile ilgili belgelerin düzenlenmesi, belgelerdeki izinlerin dışında her hangi bir durum söz konusu olduğunda işlem yapılması da KUDEB tarafından yürütülür.

KUDEB'ler gerekli olduğunda  İl özel idarelerinde imarla ilgili müdürlük, büyükşehir belediyelerinde imar daire başkanlığı ve diğer belediyelerde imar müdürlüğü bünyesinde kurulup faaliyete geçebilir. Bu büroların kurulmasına yönelik çalışmalardan önce mekan ve büro çalışanlarının hazırlanması gerekir. Tüm hazırlıklar bittikten sonra ilgili idari makama KUDEB kurulması için başvuru yapılabilir. Uygulama ve Denetim Büroları'nda görev yapacak olan uzmanlar ilk 3 ay staj dönemini başarı ile bitirdikten sonra fiilen görevlerine başlayabilirler. Bu bürolarda zaman içinde eksilen personel sayısı ya da araç sayısı azaldığında eksiğin tamamlanması için ilgli idari kurumlardan destek alınabilir.

Sosyal Medya 'da Paylaş


Benzer Yazılar