Apartman Yöneticisi Aidat Öder Mi?

Bir bina, site ya da apartmanın temizlik, ortak alan kullanımı ya da bakımı ile ilgili tüm işlemleri ile ilgilenen kişiye yönetici adı verilir. Yönetim yapılan alana göre site yöneticisi ya da apartman yönetici unvanı verilebilir. Apartman yöneticilerinin bina için gereken maddiyatı karşılamak için belirli aralıklar ile tüm daire sahiplerinden aldığı ücret ise apartman aidatı adı verilir. Daire sahiplerinin ortak kararı ile apartman yöneticisi aidat öder mi sorusunun cevabı olacak şekilde bir kural belirlenmemişse yönetici, yönetim giderlerinin kendisine düşen kısmının yarısını ödemeyebilir. Eğer yönetici dışarıdan tayin edilirse belirli miktarda bir ücret ödemesi yapılabilir.

Apartman Yöneticisi Aidat Öder Mi?

Apartman yönetimi için daire sahiplerinin dışında dışarıdan birisine görev verilebilir. Yönetim planında ya da dışarıdan atanan yönetici ile yapılan anlaşmada herhangi bir ücret belirtilmemiş olsa bile yönetici daire sahiplerinden ücret talep edebilir. Bu ücret, yöneticinin yaptığı işler ve aldığı görevlere göre belirlenebilir. Daire sahipleri arasından seçilen apartman yöneticisi hakkında aidat ödemesine katılması ve kendisine yönetim ücret ödenmesi hakkında bilgiler yönetim planında açık bir şekilde belirtilmelidir. Eğer bu şekilde bir belirtme söz konusu değilse daire sahipleri arasından seçilen apartman yöneticisi kendisine düşen aidat payının sadece yarısını ödemekle yükümlüdür. Yönetimde görev almak isteyenler bu görevlerine başlamadan önce yönetim planında verilecek olan ücret ile ilgili maddelerin olup olmadığına dikkat etmelidir. Eğer maddeler yoksa eklenmesini talep edebilir. Yönetim planında yönetici için uygun görülen hizmet bedelinin açık bir şekilde belirtilmesi gerekir.

Site ya da apartman yöneticisinin hakları Kat Mülkiyeti Kanunu ile koruma altına alınmıştır. Kanunun 40. maddesinde yöneticinin aidat ödemesi ve yönetim hizmeti karşılığında ücret alması hakkında kurallar açıkça belirtilmiştir. Bu kanunun maddesinde yer alan kurallara göre her bir daire sahibi kendisine düşen borçtan kendisi sorumludur. Daire sahiplerinin ödemediği kişisel borçlardan dolayı yönetici sorumlu tutulamaz ve eğer zarara uğrarsa bu zararı daire sahiplerinden talep edebilir. Site ya da apartman yöneticisi uğradığı zarar nedeni ile görevinden istifa edebilir, yerine bir başkası seçilebilir ya da dışarıdan tayin edilebilir.

Sosyal Medya 'da Paylaş


Benzer Yazılar