Masraf

Kira Gelirinden Tadilat Masrafları Düşülür Mü?

Kiraya verilen bir mülkün, bakım ve onarım giderleri mülk sahibi tarafından ödenir. Kiracı taşınmaz malların kalıcı bakım ve onarımı ile ilgili masraflara katılmak zorunda değildir. Mülk sahibi tarafından ödenen tadilat masrafları bazı özel durumlarda vergiden düşülebiliyor. Tadilat masraflarının vergiden düşülmesi içinse mülk sahibinin gerçek gider yöntemini seçmesi gerekir.

Kira Gelirinden Tadilat Masrafları Düşülür Mü?

Mülk sahibinin kiraya verdiği taşınmaz malı ile ilgili yaptığı onarım ve bakım masraflarının tümü tadilat masrafı olarak nitelendirilir. Bu masrafların bir kısmı, mülk sahibinin ödemesi gereken kira vergisinden düşülebilir. Özel bir formül ile hesaplanan bu indirimden yararlanmak için mülk sahibinin gerçek ödeme yöntemini seçmesi gerekir. Tadilat masraflarının kira gelir vergisinden düşürülecek kısmının hesaplanmasında kullanılan formül şu şekildedir.

İndirilebilecek Gider = (Toplam Gider x Vergiye Tabi Hasılat) / Toplam Kira Geliri Hasılatı
Formülde yer alan vergiye tabi hasılatın hesaplanmasında da küçük bir formül kullanılır. Bu formül ise şu şekildedir.
Vergiye Tabi Hasılat = Toplam Hasılat - Konut Kira Geliri İstisnası

Yukarıdaki formüller ile mülk sahipleri taşınmaz malları ile ilgili yaptırdıkları tadilatların masraflarından bir kısmını geri iade olarak alabilir. Bu formüllerde belirtilen giderlerin gerçek ödeme yöntemleri ile belgelendirilmesi gerekir. Mülk sahibinin bu belgeleri 5 yıl süre ile saklaması ve gerekirse eğer ilgili makamlara göstermesi gerekir. Gerçek gider yöntemi dışındaki ödeme yöntemleri gelir vergisinden indirgenme için geçerli değildir.

Konu ile ilgili formüllerin daha iyi anlaşılabilmesi için örnek bir hesaplama yapalım. Örneğin; sahibi olduğu mülkü kiraya veren bir mülk sahibi, toplam 30.000 TL kira geliri elde etmiştir. Bu mülk ile ilgili gereken bir tadilatı yaptırıp 7.000 TL ödeme harcama yapan mülk sahibi bunu gerçek gider yöntemi ile ödemiştir. Bu mülk sahibinin konut kira geliri istinası ise 3.600 TL tutarındadır. Aldığı kira ücretinin miktarına bağlı olarak ödesi gereken vergiden tadilat masraflarının düşülmesi için şu şekilde bir hesaplama yapılması gerekir.

Vergiye Tabi Hasılat = 30.000 – 3.600 = 26.400 TL
İndirilebilecek Gider = (7.000 x 26.400) / 30.000 = 6.160 TL

Mülk sahibinin kira gelir vergisinden düşülecek tadilat masrafı 6.160 TL olarak hesaplanmıştır. Bu örneğin benzeri değişik kira geliri ve tadilat masrafları için de aynı şekilde uygulanabilir.

Sosyal Medya 'da Paylaş


Benzer Yazılar